voor 4 personen:
olie om in te vetten
1 kg venkel
80 ml olijfolie
1 grote rode ui, gehalveerd en in dunne ringen gesneden
2 tenen knoflook, geperst
500 gr tomaten
voor de gratinlaag:
60 gr witbrood, verkruimeld
65 gr Parmezaanse kaas, geraspt
2 tl geraspte citroenschil
1 teen knoflook, geperstVerwarm oven voor op 200 graden. Vet een vierkante ovenschaal in met olie.
Snijd de venkel overlangs doormidden, verwijder de harde kern en snijd in dunne repen.
Verwarm de olijfolie in een grote braadpan. Stoof de ui 3 a 4 minuten tot hij zacht, maar niet bruin is. Voeg de knoflook toe en laat nog 2 minuten stoven. Voeg de venkel toe en laat nog 7 minuten stoven tot alles zacht en lichtbruin is. Roer regelmatig door.
Snijd een kruis in elke tomaat, leg ze 20 seconden in kokend water en haal dan de schil eraf. Snijd ze in grote stukken en voeg ze aan de venkel toe. Laat alles terwijl je regelmatig roert, 5 minuten stoven tot de tomaten gaar zijn. Breng op smaak met zout en peper en doe de groenten in de ovenschaal.
Meng voor de gratinlaag alle ingrediënten, strooi ze over de groenten en laat alles nog 15 minuten bakken, of tot de bovenlaag goudbruin en krokant is. Serveer direct.