Confiture de sureau
Voor ongeveer 4 potten jam heb je nodig:
1 kg vlierbessen (gerist)
1 kg geleisuiker
sap van 1 citroen
4 jampotten, goed met soda uitgekookt (ook de deksel)
Zet de bessen op in een grote pan en laat een minuut of 5 tot moes koken.
Roer de geleisuiker door de bessen en laat (al roerend oplossen).
Laat dit ongeveer 5 minuten zachtjes koken.
Roer van het vuur af de citroensap erdoor.
Vul de jampotjes (goed vol) en draai de deksel er stevig op.
Zet de potjes een minuut of 10 op zijn kop en laat daarna verder afkoelen.
Voor de siroop (2 flessen) heb je nodig:
1 liter vlierbessensap (komt van ongeveer 2 kg vlierbessen)
500 gr suiker
2 flessen van ca 500 a 750 ml (goed met soda uitgekookt, ook de deksel)
Kook de bessen tot sap.
Roer de vlierbessen door een zeef en vang het sap op.
Doe bij 1 liter sap 500 gr suiker en laat de suiker oplossen op een vuurtje.
Als de suiker is opgelost, schenk je de siroop in de flessen en sluit goed af.
Laat afkoelen.
Zodra de fles open is, bewaar in de koelkast.
Leng de siroop aan met water: lekkere dorstlesser!