Deze vier mediterrane dips heb ik gemaakt voor morgen als voorgerecht met stokbrood. Met turks brood is het ook niet te versmaden. Deze recepten heb ik gekregen van mijn lieve vriendin Mechteld, die dit een keer tijdens een etentje had klaar gemaakt. Zalig! Ook bij een zomerse picknick fantastisch.
Linksboven: Tahin met yoghurt
Rechtsboven: Doperwten- en bonenspread
Linksonder: Wortelpuree met karwijzaad en feta
Rechtsonder: “gewone” Humus
Bij de recepten staat ook nog Dukka, die had ik vandaag niet gemaakt.
Doperwten en bonenspread
- 200 g diepvries doperwten
- 1 blik/pot witte bonen (400g), kikkererwten zijn ook prima
- verse tuinkruiden, bv peterselie, munt, basilicum
- 1 á 2 teentjes knoflook, geperst
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels geraspte oude kaas
- zout en peper
- citroensap
Giet kokend water over de doperwten en laat het een paar minuten staan.
Giet ze af en pureer ze met de rest van de ingrediënten. Breng op smaak met zout en peper en citroensap.
Wortelpuree met karwijzaad en feta
- 750 g winterwortels
- 4 eetlepels olijfolie
- zeezout en zwarte peper
- 1 eetlepel karwijzaad (ik had geen karwijzaad, heb het met venkelzaad gemaakt, ook lekker!)
- 2 eetlepels grof gehakte verse munt
- 100 g feta
Snij de wortels in plakjes van ongeveer 2 cm.
Verhit twee eetlepels olijfolie in een pan en bak de wortels heel even aan.
Voeg een klein laagje water toe en laat met de deksel erop sudderen tot de wortels gaar zijn.
Giet het water af en pureer de wortels met zout, peper, karwijzaad en twee eetlepels olijfolie.
Roer de munt erdoor en serveer met de verbrokkelde feta erover en nog wat extra munt.
Tahin met yoghurt
- 150 gram dikke yoghurt
- 3 eetlepels tahin (sesampasta)
- 1 teen knoflook, geperst
- sap van 1 citroen
- zout en peper naar smaak
Meng alle ingrediënten en serveer met brood of bijvoorbeeld bij vis of falafel.
Humus
- 2 eetlepels tahin (sesampasta) (alternatief: 1,5 el sesamzaadjes en 1 el griekse (dikke) yoghurt)
- 1 blikje kikkererwten
- 1 teen knoflook, geperst
- sap van 1/2 citroen
- 2 tl komijnpoeder
- wat olijfolie
- zout en peper naar smaak
Meng de tahin, kikkererwten, olie en knoflook met de staafmixer.
Breng op smaak met citroensap, komijnpoeder, zout en peper.
Wat fijngehakte peterselie erover maakt het helemaal af.
Dukka (niet op de foto)
- 8 eetlepels sesamzaad
- 4 eetlepels korianderzaad
- 3 eetlepels komijnzaad
- 50 g hazelnoten
- 1 theelepel zout
- ½ theelepel peper
Rooster alle ingrediënten apart in een droge koekenpan.
Stamp de zaden fijn, het sesamzaad en de hazelnoten niet té fijn, dan wordt het pasta.
Meng alles door elkaar en doe de peper en zout erbij.
Bewaar het mengsel in een afgesloten pot in de koelkast.Serveren: doop een stukje brood in olijfolie en daarna in de dukka