Hors d’oeuvre voor 4 personen:
60 ml extra vergine olijfolie
30 ml witte wijn
1 el tomatenpuree
1/2 tl suiker
1 laurierblad
1 takje tijm
1 teen knoflook, geperst
4 korianderzaadjes, geplet
4 peperkorrels
1 tl citroensap
zout
1 el gehakte peterselie
8 dunne preien, schoongemaakt, in stukken van ca 10 cm gesneden
Doe de olijfolie, wijn, tomatenpuree, suiker, laurierblad, tijm, knoflook, korianderzaad, peperkorrels met 250 ml water in een grote koekenpan. Breng aan de kook, doe een deksel op de pan en laat 5 minuten doorkoken.
Leg de prei in één laag in de pan en zet het vuur laag. Doe de deksel weer op de pan en laat het geheel 20 tot 30 minuten koken of totdat de prei gaar is (prik erin met een sateprikker of vork). Haa lde prei uit de pan en leg ze op een schaal.
Voeg het citroensap toe aan het vocht in de pan en kook het geheel in totdat het een beetje stroperig is. Verwijder het laurierblad, de tijm en de peperkorrels. Breng op smaak met zou en giet de saus over de prei. Serveer de prei koud en bestrooi met gehakte peterselie.