Ingrediënten, circa 6 personen
– 2 aubergines, in blokjes
– 2 courgettes, in blokjes
– 1 rode paprika, in blokjes
– 2 of 3 tomaten, in blokjes
– 1 grote ui, gesnipperd
– 1 prei, in ringen
– 2 tenen knoflook, fijngesneden
– verse Provençaalse kruiden (tijm, rozemarijn, marjolein), fijngehakt
– beetje bouillon of wijn
– 4 el olijfolie
– peper
Vooraf: ratatouille maak ik altijd op een wat andere manier dan de Fransen. Ik bak de meeste ingrediënten los van elkaar en voeg ze op het laatste moment bij elkaar. Daardoor smaakt de courgette niet naar tomaat en de aubergine niet naar paprika. Ook voeg ik soms nog andere ingrediënten toe, zoals bijvoorbeeld champignons, heel lekker erbij. Misschien is het iets meer werk, maar ik vind het zeker de moeite waard.
Bak de ui, prei en knoflook bij elkaar aan in een braadpan in een beetje olie. Als dit lekker gaar is, doe het dan in een schaal apart. Bak dan de courgette aan en kruid met peper en wat Provençaalse kruiden. Doe dit ook in de schaal, zorg dat het niet mengt (deel de schaal in vier kwarten en doe daar de gebakken groenten in. Dan de aubergine kort aanbakken en afblussen met wat bouillon (of wijn, of wat water, wat je bij de hand hebt). Daarin zacht laten bakken. Ook in de schaal apart houden. Eventueel de champignons bakken met klein snufje zout. Tot slot de paprika aanbakken en daar als laatste de tomaten aan toevoegen. Rest van de kruiden erbij en wat peper. Als dat klaar is, kan alles uit de schaal weer in de pan om het nog even op te warmen. Breng eventueel nog op smaak met wat peper en eventueel wat zout.
Bon appetit. Als je wat over hebt, gewoon bewaren in de koelkast. Wist je dat het koud eten ook heel lekker is?
1 reactie